top of page

Lemon meringue pie retsept

See on üks retsept, mida olen mitu aastat mõelnud, et üks hetk teen. Ei teagi, miks seda kogu aeg edasi lükkasin, tundus juttude järgi veidi keerukas ja nagu aru sain, siis tihtipeale esimese korraga see just välja ei tule. Mul läks õnneks väga hästi ja kook tuli ilusti välja :) Mõtlesin, et tahaks siia koguda ka mõningaid retsepte, mida mulle teha meeldib. Siis vajadusel leian kiirelt üles ja saab ka keegi teine neid katsetada.


Koostisained

  • Magus muretaigen (250 g)

Sidrunikreem

  • 5 munakollast

  • 320 ml vett

  • 200 g suhkrut

  • 38 g maisitärklist

  • 1/4 tl soola

  • 120 ml värskelt pressitud sidruni mahla

  • 1 spl riivitud sidruni koort

  • 28 g võid


Munavalge vaht

  • 5 munavalget

  • 1/2 tl küpsetuspulbrit

  • 100 g suhkrut

  • veidi soola










Valmistamine


1. Mina läksin veidi kergemat teed ja kasutasin valmis muretaigent. Antud koogi jaoks läks vaja ainult pool pakki (250g), teise poole panin sügavkülma järgmist küpsetamist ootama. Rulli taigen jahuse pinna peal laiali, laota vormi sisse ja tee kahvliga augukesi täis.



2. Keera ahi 190°C peale ning küpseta taigen enam-vähem valmis. Olenevalt ahjust, umbes 10-15 minutit. Jälgi, et taigen ei läheks liiga pruuniks, vaid oleks justkui veidi toores seest aga pealt peaaegu küpsenud.


3. Võta valmis koogipõhi välja jahtuma ning keera ahi 175°C peale.

4. Sidrunikreemi valmistamiseks vispelda munakollased ning pane kõrvale. Kuna pärast tuleb neid väga aeglaselt valada kuuma sidrunisegu sisse, on mugavam kasutada mõõtekannu või midagi, millel on tila. Siis on kergem välja valada ühtlase joana. Potis sega kokku vesi, suhkur, maisitärklis, sool, sidrunimahl, sidrunikoor ning kuumuta pliidil keskmisel kuumusel. Segu hakkab aegamisi paksenema ja mullitama, 5-6 minuti jooksul, pärast seda võta pott pliidilt ära.






5. Järgmisena tuleb munakollased tempereerida. Selleks lisa väga aeglaselt mõned lusikatäied sooja sidrunikreemi munakollaste hulka ning vispelda samal ajal. Seejärel nõruta aeglaselt munakollaste segu potti sidrunikreemi hulka. Samal ajal kogu aeg vispeldades, et muna tükki ei läheks. Keera pliidil kuumus jälle keskmise peale ja kuumuta nii kaua, kuni segu on veelgi paksemaks läinud ning pinnale tekivad suured mullid. Võta pott pliidilt ning sega sisse või. Vala sidrunikreem eelküpsetatud koogipõhjale. Hea oleks, et järgmise sammu jaoks oleks sidrunikreem veel veidi soe, siis jäävad sidrunikreemi ja munavalge kihid omavahel ilusti kinni ning ei eraldu üksteisest küpsemise käigus.


6. Munavalge vahu ehk meringue tegemiseks vahusta munavalged ning küpsetuspulber miksriga esialgu keskmisel kiirusel umbes 1-2 minutit. Siis tõsta kiirus kõige kõrgema peale ja 4-5 minuti pärast peaks tekkima pehmed "tipud". Seejärel lisa suhkur ja sool ning vahusta, kuni tekivad läikivad ja veidi jäigemad "tipud". Kalla munavalge segu koogivormi peale, kuni taigna äärteni välja (kinnitab kõik kokku).


"Pehmed tipud" (vaht ei jää miksri külge kinni)

"Jäigad tipud" (vaht jääb miksri külge kinni)


7. Küpseta kooki ahjus 175°C ning 25-30 minutit, kuni meringue on pealt õrnalt pruunikas. Ahjust välja võttes lase koogil jahtuda toatemperatuuril umbes tund aega ning seejärel aseta külmkappi vähemalt 3-4 tunniks enne serveerimist.







127 views0 comments
bottom of page